Leo (Allergi)

 

Både jag & min sambo är allergiska, men vi har alltid pratat om att skaffa en hund. Vi båda är hundmänniskor & livet innan Leo var tomt! Det kändes att något viktigt saknades.

 

Vi hade länge läst om allergi, pälsdjur & många olika raser som ska vara allergivänliga. Tyvärr hade jag sen länge gett upp hoppet att en dag kunna ha en egen hund då jag reagerar på flera raser som sägs vara allergivänliga bl.a.. Portugisisk vattenhund & Pudel. En varm sommardag 2005 snubblade jag in på en annons om pulivalpar. Jag föll genast för den vackra, men annorlunda pälsen. Jag läste om rasen & tyckte att det lät som en utmärkt ras för mig då jag vill ha en aktiv, lättlärd hund. Vi tänkte åka & hälsa på dessa valpar som då fanns till salu, men vi fegade ur. Hoppet om att återigen kunna ha en hund tändes & vi var inte riktigt villiga att släcka det än. Vi var väl medvetna om att det troligtvis inte skulle gå. Jag hade ju trots allt reagerat på så många hundar som funkar för allergiker.

 

Tanken om en egen puli försvann sakta ur våra huvuden, men drömmen om en hund fanns kvar. Vi tittade på alla möjliga olika raser, men uteslöt alla med tanke på allergin. En dag hösten 2006 snubblade jag återigen in på en annons om en pulihane som skulle ut på foder. Jag tog mod till mig & ringde kennel Altorro´s, annonsören, det var långa sekunder medans signalerna gick fram, klumpen i magen växte & slutligen var det någon som svarade i andra änden. Jag berättade om vår situation & den trevliga kennelägaren i andra änden var förstående & berättade mer om rasen. Valpen var tyvärr tingad, men vi fick gärna komma & hälsa på för att se om vi klarade rasen.

 

Sagt & gjort, några dagar senare åkte vi ner mot Kvicksund för att hälsa på 3 fullvuxna puli. Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi satt i någon timme & gullade med dessa underbara hundar. Var det verkligen sant att vi inte kände något kliande i ögonen? Inget kittlande i halsen? De uteblivna symtomen ersattes snabbt med nya inbillade symtom, hjärnspöken.

Medans vi var där berättade uppfödaren att hon skulle ta valpar på sin yngsta tik Leona, hon ville ha ut en hane på foder & undrade om det kunde vara något för oss. Självklart! Vi ville dock hälsa på flera ggr. för att kolla av med allergin igen, men det var ingen brådska för valparna var inte väntade förens januari 2007.

 

Resan hem därifrån var en av de lyckligaste stunderna på länge. Medans Totte körde satt jag & luktade på mina otvättade hundhänder. Var det verkligen så att jag kunde dra in så djupa andetag utan att känna allergin?

 

Veckan efter besökte gick vi på moln, tanken på att få hem en valp om 5 månader var underbar. Dock så gick det inte som vi hade tänkt. Uppfödaren ringde oss på fredagen & undrade om vi kunde tänka oss att ta en svart hane på en gång, fodervärden hade backat ur efter mycket krångel. Självklart ville vi ha honom, vi var bara tvungna att kolla ev. hundvakt framöver & vi ville ha möjlighet att lämna tillbaka honom om det inte skulle fungera med allergin.

 

Dagen efter begav vi oss mot Alunda & Mångsta´s kennel. Vi skulle hämta hem lilla Leo. Dagen innan hade vi varit på djuraffären & införskaffat allt man behöver, trodde vi. Det lilla knytet som mötte oss i dörren var underbart. Skulle vi verkligen få ta med oss honom hem? Skulle han verkligen bli vår? Vi svävade på rosa moln hela vägen tillbaka till Borlänge.

 

Första månaden som nybliven hundägare var pirrig. Jag vaknade varje morgon & hade inbillade allergisymtom. Att jag skulle kunna sova i samma rum som en hund utan att känna minsta lilla var overkligt. Slutligen vande jag mig & började inse att jag inte var allergisk mot honom. Nu har vi haft honom ett par månader & jag känner fortfarande ingenting. Jag tycker däremot att jag klarar av andra hundar bättre än innan. Vi har nu en stundande pollensäsong framför oss så det kommer nog bli lite pirrigt, men jag är övertygad om att det kommer att gå bra.

 

Så min poäng med den här texten är att drömmar kan bli sanna, allergiker kan ha djur. Självklart så finns det ingen hund som är helt allergifri och det finns allergiker som inte tål något djur men puli har fungerat för oss & det kan fungera för dig.

 

Ta chansen & våga följa dina drömmar, det är du värd.

 

"Det sägs att kärlek inte kan köpas för pengar

Den som har sagt det har aldrig haft en hundvalp i sin famn"

 

 

ALLERGI

Och historien om hur Pulin Leo snubblade in i mitt liv

Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus