Salle

Vår berättelse hur vi fick vår Salle!

 

Vi hade tittat på lite olika raser som ska vara s.k "allergi-vänliga" raser! Jag (Christopher) är nämligen pälsdjursallergiker sedan treårsåldern och var väl i från början lite skeptisk till det här med hund över huvudtaget eftersom jag inte trodde på det här med allergivänliga hundar. Det varierar nämligen från person till person vilka hundar man "tål" och inte, om man nu tål någon alls!

Vi hade fått lite tips om Lagotto, Pudel och Tibetansk terrier och var och tittade på en hundutställning men det var ingen vi riktigt fastnade för!

 

Genom en slump snubblade vi över en annons ang. Puli och kan väl ärligt talat erkänna att vi aldrig hade hört talas om rasen tidigare. Så vi försökte få tag på så mycket information som möjligt om de tuffa ungerska vallhundarna!

Det visade sig snabbt att det var lättare sagt än gjort eftersom rasen är relativt ovanlig i Sverige och det stod i stort sätt samma fakta i alla böcker vi kom över.

I vilket fall som helst så ringde vi på annonsen men alla valparna var redan reserverade! Vi fick däremot ett tips att ringa till Anki på Altorro´s för hon hade just fått valpar. Sagt och gjort så efter ett par timmar så satt vi hemma i köket hos Anki med familj och för dagen 13 hundar tror jag! Det låg små, fem veckor gamla valpar och sov i tv-rummet och det var ju helt omöjligt att motstå dem! Vi besökte dem under tre timmar och jag mådde hur bra som helst!! Jag tänkte för mig själv att om jag klarar 13 hundar så här i en begränsad miljö så ska jag nog klara EN hemma i vår lägenhet! Så vi bestämde oss på plats för en liten kille som charmat oss och som kallades Altorro´s Borago och som vi senare döpt till Salomon eller Salle kort och gott! Har inte ångrat det en sekund!

Det har funkat jättebra här hemma, har inte haft besvär eller allergi-känning vid allt för många tillfällen och på det stora hela så mår jag bra! Straxt efter valpköpet så påbörjade jag en s.k "sprut-kur", d.v.s att jag gick/går till sjukhuset regelbundet och tar sprutor som innehåller hund-allergener, alltså det ämnet i pälsen som jag inte tål! Syftet är att först bryta ned det lilla immunförsvar man har för att sedan bygga upp det på nytt och på så sätt bli resistent mot hundar!

Det har fungerat bra och jag har inga som helst känningar av Salle! (Dock vissa andra hundar fortfarande...)

 

Jag som nybörjare trodde det skulle bli världens jobb med att få hem en liten valp med allt vad det innebär, men det har gått jättebra! Rasen är väldigt lättlärd och nyfiken på att lära sig nya saker!

Att få honom rumsren tog mindre än en vecka och efter det har allt bara flytit på.

 

Nu har det gått lite mer än två år sen vi införskaffade Salle och vi har hunnit med att gå både valpkurs och fortsättningskurs och det har gått hur bra som helst. Vi har även provat på agillity och det är något vi kan rekommendera! Det tog inte alls lång tid för Salle att lära sig alla hinder och övningar så nu genomför han det mesta själv bara för att han tycker det är roligt! Jättebra sätt att aktivera sin hund på!

Salle följer mer än gärna med på allt vi gör, såsom bilfärder, fisketurer och med båten samt vandringar etc. Enkel hund att ha att göra med men även vara följsam med vallningsinsikt där han gärna vill valla in oss och ha koll på det mesta i sin omgivning såsom barn, katter och andra saker som kommer i hans väg.. Tuff och modig hund som inte backar för något.

 

Jag (Emma) har haft hund innan och jag visste vad vi skulle ge oss in i, med glädje för jag har alltid haft hund i min omgivning sedan jag var liten. Som Christopher har nämnt tidigare tog det väldigt kort tid att få Salle rumsren det var med glädje eftersom mina tidigare erfarenheter har det tagit ett par veckor innan och plus lite gnag i mattor och skor. Men inte Salle, han har varit skötsam när det gäller hemmet har inte gnagt på något. Det enda som kan vara till lite bekymmer är vaktbeteendet att han skall ha koll på det mesta men med lite kontroll så är det inte till något problem!

 

Pälsen är lätthanterlig och med hjälp av Anki visade hon oss hur vi skulle klippa till flätorna vid öron och svans, där det kan vara ett problemområde. Pälsen tar med en hel del från skogen men det är en del av charmen med rasen. Fäller inte mycket, det är precis när pälsen bildar sina flätor, annars är det bara tussar som faller då och då.

 

Vi har fått mycket hjälp av Anki och känner ingen rädsla av att kontakta henne vid frågor och dylikt. Hon är väldigt mån om sina hundar och att hennes valpar skall hamna i rätt miljö. Anki har heller ingen tvång från valpköparen att den skall ställa ut eller tävla med sin hund, det är upp till var och en så länge man är aktiv och mån om sin hund. Vi uppskattar hennes engagemang och hjälp samt tycker om att få det där mejlet då och då. Vi rekommenderar henne starkt som uppfödare.

 

För att sammanfatta oss tycker vi att det är en väldigt charmig, sällskaplig, lättlärd hund som är väldigt aktiv men kan även slappa när husse och matte gör det. Vi har valt att ha honom som sällskapshund men kan även tävlas med om man vill.

 

MVH Christopher, Emma och Salle

Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus