Soya

Här är några tankar kring puli;

Vi var ju inte så kunniga om just rasen Puli även om vanan av andra raser var ganska stor. Men för oss fanns det så många fördelar som fick oss att vilja chansa på en Puli (trots att ryktet var en oerhört svårskött päls).. Det främsta argumentet för oss var att den var allergivänlig och inte fäller, vilket var viktigt eftersom vår son har astma. Att den dessutom är så lagom stor, lojal, lättlärd och lite lagom egensinnig var ju ett plus.

 

Det kändes så bra att köpa valp av dig, du berättade ärligt om rasen och vi fick träffa flera av dina äldre hundar. Dessutom fick fick vi en fin personlig kontakt med dig och din familj och vi kände oss aldrig som att vi bara var en i mängden av valpköpare. Jag tycker att du gav oss många bra tips och råd men aldrig några pekpinnar om hur vi skulle göra med Soya. Som när jag övervägde att klippa Soya så sa du bara att jag skulle göra det om det passade oss. Kan ju bara tänka vad andra uppfödare skulle säga.....

 

Så efter det har jag klippt Soya med jämna mellanrum och det är det bästa för oss. Eftersom Soya är med i stallet varje dag skulle det bli omöjligt att hålla en fullpälsad Puli fräsch. På så vis har vi ju en hund med i princip underhållsfri päls som inte fäller. Jag klipper henne själv ungefär var fjärde månad. En annan sak som alltid varit tryggt som valpköpare hos dig är att du poängterar att man mer än gärna får höra av sig om det uppstår nåt problem och att inga frågor är för dumma.

 

Vi är hela familjen så oerhört stolta och nöjda med Soya, vi hade aldrig kunnat få en bättre hund. Hon är supersocial och älskar alla. Någon vakthund är hon ju inte, skäller inte ens när det ringer på dörren, då blir hon bara överlycklig att någon kommer som kanske vill kela med henne.

Eftersom vi har små barn blev tiden lite för knapp för att gå valpkurser, men Soya är så lättlärd att vardagslydnaden fungerar bra ändå. Lite konster har vi lärt henne också och med en godis så lär hon sig saker som att krypa, rulla runt eller dansa på bara någon dag. Naturligtvis lär hon sig lite dumma saker också, som att staketet på gården alltid har en väg ut nånstans bara man letar riktigt noga. Som familjehund är Pulin toppen tycker jag och jag kommer nog inte byta ras igen..

 

Du får gärna lägga ut hela mitt mail eller annat jag skrivit/ sagt tidigare på webben om du vill. Jag kan också maila någon bild på Soya som exempel på en oerhört vacker klippt Puli.

 

Vi börjar fundera på att eventuellt ta valpar efter Soya i framtiden, mest för att vi skulle vilja ha en egen valp efter henne och en bekant skulle i sånt fall också vilja ha en. Kanske du har nåt bra förslag på hanne som kan passa Soyas gener? Kanske du är sugen på en kull efter henne eller är det svårt/dumt eftersom hon inte varit utställd?

 

 

Ha en underbar vår och hoppas att Claudia får sina valpar framöver!!!

 

Med vänlig hälsning/ Lina Thorngren

 

Pulitiken Soya med familj

Consectetuer, variusi ipsum nullam repellendus